Wie neemt verantwoording voor het oplossen van maatschappelijke problemen? Dat is de vraag die oa. onderzocht wordt in een interessant onderzoek welke onlangs werd uitgevoerd door This is Why. Ze peilen al meer dan 10 jaar de mening van Nederlanders over de verantwoordelijkheid voor maatschappelijke issues. via de de Maatschappelijke Imago Monitor. Dit verbluffende onderzoek is gepubliceerd op de website van socialenterprise.nl. Social Enterprise is dé plek waar alle social enterprise ondernemingen van Nederland samenkomen. De uitkomst van dit onderzoek laat een behoorlijke verandering zien op het gebied de “schuldvraag” over wie er verantwoordelijk is voor de problemen in onze maatschappij.
In eerste instantie vonden Nederlanders dat we samen met ondernemingen, vooral ook zelf verantwoordelijk waren voor de problemen in onze maatschappij. Hoewel we dat nog steeds vinden, laat het onderzoek toch een verandering zien in deze mening. Maar liefst tweederde van de Nederlanders (dat is 66%!) is van mening dat organisaties het maatschappelijke belang net zo belangrijk moeten maken als het creëren van winst. Zoals je in de grafiek hieronder kunt zien, ontwikkelt er zich een nieuwe trend. Burgers vinden hun eigen aandeel minder belangrijk dan dat voor bedrijven. (Grappig is ook om te ontdekken dat wij zelf vinden dat we al veel doen, maar dat ‘de burger’ MEER verantwoording moet nemen :))
Deze trend pleit voor meer social enterprises. Zij zijn namelijk van mening dat het maken van winst belangrijk is voor het bestaansrecht, maar dat geldt ook voor het oplossen van maatschappelijke problemen.
Social Enterprises zijn niet meer weg te denken in onze samenleving.
Een goed voorbeeld van een dergelijke organisatie is Elevate Health. Voor deze onderneming mocht ik onlangs een Social Impact workshop uitvoeren, tijdens hun Inspiration Event. Elevate is een start-up én een social enterprise tegelijk. Het bedrijf is opgericht vanuit een samenwerking tussen Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht. Elevate Health is een online platform en kennisbank waarop educators, zoals bijvoorbeeld doktoren, hun kennis kunnen delen met studenten van over de hele wereld.
Het platform en het zorgvuldig opgebouwde netwerk is behoorlijk succesvol gebleken. Het is dan ook niet voor niets dat deze start-up en social enterprise al binnen 5 jaar uit de kosten is, en kan beginnen met het creëren van winst. Door deze groei wil Elevate Health de kennis nu ook toegankelijk maken voor ondernemingen en organisaties die actief bezig willen zijn met online learning.
Bedrijven als Elevation Health bewijzen dat winst en een positieve maatschappelijke bijdragen prima samen kunnen gaan. Het is dus niet meer de vraag of social enterprises bestaansrecht hebben, de kwestie draait meer om de vraag: “hoe gaan we dit schaalbaar maken”?.
Reboot Specialists: bedrijven helpen om win-win-win situaties te creëren
De passie van Reboot ligt in het ondersteunen en begeleiden van bedrijven om een win-win-win situatie te kunnen creëren. Natuurlijk hoeft niet elke onderneming een social enterprise te worden om een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan de maatschappij. Elke organisatie kan dit namelijk op zijn eigen manier voltrekken door onderzoek te doen naar hun eigen DNA. Bij Reboot zijn we van mening dat dit een positieve bijdrage levert aan het bedrijf.
De uitdaging die we je mee willen geven is om hier actief mee aan het werk te gaan. Dit kun je doen aan de hand van workshops of clinics waarin je antwoorden krijgt op het creëren van een win-win-win situatie binnen jouw onderneming. Kun je hiervoor wel wat inspiratie gebruiken, dan sturen we je natuurlijk graag een exercise toe. Een persoonlijk gesprek over hoe we deze situaties beetpakken is natuurlijk ook mogelijk.