top of page
  • Ferdi

Quality time van 5 tot 8.


Tijd maken voor je kinderen: logisch, maar wellicht niet altijd vanzelfsprekend. Bij mij niet tenminste. Ik weet niet hoe jouw week eruit ziet, maar bij mij zitten de dagen behoorlijk vol. Voordat de kids wakker worden, ben ik al het huis uit en na een dag doorwerken stap ik om 5 uur (ok, vaak kwart over 5 weer het huis binnen. Ik heb jaren geleden heel bewust besloten om in deze fase van het leven van mijn kids om 5 uur thuis te zijn. Zo kan ik hen iedere dag een paar uurtjes wakker meemaken! Ik weet niet hoe het rond vijf uur bij jou gaat, maar bij ons is het dan aardig hectisch. Zedek (3) is lekker baldadig van beginnende vermoeidheid, Emeth (7) wil niets liever dan z'n laatste skate-tricks laten zien en Maëlle verwacht dat ze even haar eigen uurtje op haar schermpje mag - ZONDER haar broertjes. O ja, en Tatiana is na een dag met alleen maar kinderen toe aan een gesprek met een volwassene. En daar stap ik dan midden in... Tja, als ik het zo opschrijf, snap ik zelf eigenlijk ook niet waarom ik daar bewust voor kies!

Toch raad ik het je aan. Als je enigszins kunt, plan je werk dan zo in dat je rond deze tijd kunt zijn. De tijd tussen vijf en achtuur is namelijk een geweldig moment om de dag waardevol te maken – zowel voor jezelf als voor je kinderen. Je kids proberen hard om de schooldag te vergeten, de buurjongens willen aandacht, schermpjes zijn erg gewild en er moet gegeten worden. Stuk voor stuk mogelijkheden om quality time te hebben met je kids.

Hier zijn drie (getallen tot twintig moeten voluit) dingen die je kunt doen om betrokken te zijn bij je kinderen, ook al heb je ze de hele dag niet gezien:

Speel een halfuurtje mee

Kinderen ontwikkelen zich op vele manieren. Academisch, cognitief, sociaal-emotioneel en fysiek. Eén van de mooiste en leukste manieren om te genieten van deze groei is door regelmatig gewoon mee te spelen met je kids. Laat hen maar bepalen wat er gedaan moet worden - het enige wat jij doet, is af en toe een hint geven of idee opperen. Het is ongeloooflijk wat je zo ontdekt. Je leert wat je kids leuk vinden, of juist spannend. Je ontdekt welke vriendjes (of YouTube kanalen) je kids beïnvloeden en wat ze meekrijgen van wat er om zich heen gebeurt.

Vraag iedere dag een highlight

Een terugkerende vraag tijdens ons avondeten is: Wat was het leukste dat je vandaag gedaan hebt?

Er komen geen gigantische verhalen elke dag, maar het geeft onze kids een goede mogelijkheid om even hun dag de revue te laten passeren. Soms zo iets simpels als een YouTube filmpje. Maar ook de minder leuke momenten trouwens, want daar is bij deze vraag ook alle ruimte voor!

Kruip achter hun schermpje

Ik ben geen specifieke voorstander of tegenstander van schermpjes, apps of social networks. Ze zijn nu eenmaal een gewoon onderdeel geworden van het leven. Of het nu gaat om mijn eigen gewoontes, die van m'n vrouw of die van m'n kinderen, we besteden allemaal (steeds meer) tijd achter schermpjes. Mijn kids hebben ongelooflijk veel geleerd over hun interesses, hobbies en sporten door regelmatig YouTube te raadplegen. Ik heb me daarom voorgenomen om regelmatig naast ze te kruipen op de bank en mee te kijken. Gewoon, om te ze te laten weten dat ik geïnteresseerd ben. Want dat ben ik ook! Ik weet dat er online ook veel 'garbage' te zien is. Iemand (en die rol neem ik graag op me) zal ze af en toe moeten laten weten wat rotzooi is, waarom dat zo zou kunnen zijn, en wat we er zelf eventueel aan kunnen doen... Hoe herken je ze? Hoe controleer je ze? Hoe zorg je dat ze niet telkens aanbevolen worden?

Drie dingen die ik leuk vind om te doen met m'n kids. Benieuwd naar jouw ervaringen met jouw kids. Of dat nu lukt tussen vijf en acht uur of op een ander moment van de dag of week, wat vind jij waardevol om met je kids te doen? Tell me!

32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page